Jako, że grono Moderatorów niniejszego Forum jest bardzo łagodne i nie chce używać jakichkolwiek form represji (czytaj: ostrzeżeń), jak ma to miejsce na innych podobnych Forach, chciałbym zwrócić się z małym, ale jakże ważnym apelem, który pozwolę sobie skupić w pięciu punktach:
1. Unikajmy masowego pisania postów na jedną linijkę, nic nie wnoszących do dyskusji. Oczywistym jest, że w odpowiednim miejscu i czasie zawsze można pożartować, czy puścić internetowego "winka" (
2. Dbajmy o formę naszych postów. Używajmy opcji "Podgląd", nie przesadzajmy z ilością stylów i emotikonek!
3. Na Boga, dbajmy o ortografię i gramatykę! Kilku Kolegom tłumaczyłem już na PW, że mnie jako Administratora nie obchodzi czyjakolwiek dysleksja czy dysortografia. Ani Małgosia, ani Paweł, ani ja, nie jesteśmy terapeutami, a Forum to nie szpital. Bardzo prostym lekarstwem na to schorzenie jest słownik Worda! Wystarczy przepuścić przezeń naszą wiadomość, a mądry program podkreśli na czerwono "byki", a na zielono "styl"... Czy to takie trudne? Pisanie wiadomości, których czasem niemalże nie da się przeczytać, jest wyrazem niechlujstwa, lenistwa i lekceważenia innych Forowiczów.
4. Ostatnio modne stało się wyśmiewanie przy każdej okazji pewnej grupy dyskusyjnej. Rozumiem, że zamieszczane tam wiadomości wielokrotnie u każdego z nas wzbudzają pobłażliwy uśmiech, jednak podkreślanie tego co i rusz nie ma sensu. Dbajmy o poziom naszego Forum, a tamto albo zostawmy w spokoju, albo wybierajmy z niego tylko to, co dobre (jak się poszuka, też można znaleźć, choćby w postaci ciekawych linków).
5. Szanujmy się nawzajem i wspólnie budujmy tu dobrą, przyjazną atmosferę. Tak było do tej pory i niech tak nadal pozostanie!
Do "skrobnięcia" tego krótkiego apelu skłoniła mnie lektura niektórych postów na Forum, które pojawiały się w ostatnim czasie (część z nich już nie istnieje). Wszyscy, wspólnymi siłami, powinniśmy dążyć do wdrożenia modelu idealnego Forum, czyli Forum "samo-moderującego się". Polega to na tym, że każdy Użytkownik pilnuje przede wszystkim siebie, a poza tym nie pozostaje bierny w przypadku, gdy inni Użytkownicy w znaczący sposób sprzeniewierzają się ogólnie przyjętym zasadom "Netykiety".
Chcemy doprowadzić to forum do takiej postaci, aby rola Moderatora była rolą czysto teoretyczną. Jest to możliwe!
No to jak, pomożecie?!